A kovászos uborka a nyár slágere
Csemege uborka, savanyú uborka, kovászos uborka, uborkasaláta. Ugyanazok? Nem! Most a nyár legfontosabb gasztronómiai különlegességéről, a kovászos uborkáról lesz szó.
Kovászos uborkát nyáron sokan készítenek Magyarországon, mert egyszerű és nagyon finom. Nem kell sok hozzávaló: uborka, kenyér, fokhagyma, só és kapor. Ha lehet, akkor uborkából kisebbeket válasszunk. Amikor megmossuk az uborkát, akkor vigyázzunk a kezünkre, mert nagyon érdes a héja. Kefét is lehet használni az uborka mosásához. Mosás után az uborkát hosszában bevágjuk. Az uborkákat betesszük az üvegbe, és beletesszük a kenyeret, a kaprot és a fokhagymát. Végül sós vizet öntünk rá, és kitesszük az erkélyre. Ha nem süt nagyon a nap, akkor a napon is hagyhatjuk, de ha nagyon meleg van, akkor inkább tegyük az árnyékba. 3-4 nap múlva készen van a kovászos uborka, azaz a koviubi.
Nagyon fontos, hogy kovászos kenyeret kell használni, mert más kenyérrel egyszerűen nem fog működni a dolog. A kovász indítja el az erjedést, és ezért lesz savanyú az uborka. Kovászos kenyeret nem lehet mindenhol kapni, de a jobb pékségekben biztos van. Vannak, akik otthon is készítenek kovászos kenyeret, de ez elég bonyolult dolog, egyszerűbb a pékségben venni.
A kovászos uborka ízét a só, a fokhagyma és a kapor adja, de az is fontos, hogy mennyi ideig hagyjuk a melegen. Ha túl rövid ideig, akkor nem lesz íze. Ha túl hosszú ideig, akkor viszont az uborka puha lesz, és azt már senki nem akarja megenni. Általában 3-4 napra van szükség.
A recept egyszerű, a hozzávalókat sok boltban meg lehet találni, úgyhogy érdemes kipróbálni. És ha kész a kovászos uborka, akkor mindenhez ehetjük. Nincs jobb egy jó pörköltnél, ha van mellette egy kis koviubi…
kovász |
leaven |
kefe |
brush |
kapor |
dill |
héj |
rind |
érdes |
rough |
hosszában |
lengthwise |
erjedés |
fermentation |
savanyú |
sour |
működik |
work, function |
hozzávaló |
ingredient |
választ |
choose |
(be)vág |
cut |
végül |
finally |
önt |
pour |
savanyúság |
pickles |
hagy |
leave |